sve moje pive.....
Moja strast prema pivu....
Anketa
Najbolje pivo koje ste do sad probali:Anketa
Blog je:

Zašto pivo?
 • Pivo je znanost...
  ...koju treba proučavati, to je barem moje mišljenje. Imate li vi svoje mišljenje o pivu, o mojim člancima, imate prijedloge, pohvale ili pokude, slobodno mi pišite ili ovdje ili na mail: pivnica022@gmail.com
Nema zapisa.
Blog
srijeda, kolovoz 24, 2016
Nakon godinu dana pauze, vraćam se na blog. Nadam se da više ovakvih pauza neće biti. Istini za volju, nisam prestao konzumirati i voditi zabilješke o svjetskim pivama, već jednostavno u nedostatku vremena, blog je morao biti zanemaren. 

Za novi početak predstavljam vam pivo koje spada u top 10 najprodavanijih piva svijeta, brazilska Brahma. U vlasništvu AmBev korporacije, Brahma se puni u Rio de Jeneiru. Inače, prve kapi ove ugodne tekužćine, potekle su još davne 1888. godine, 

Samo pivo je vrlo biste zlatne boje, sa izuzetno lijepom bijelom pjenom, sa posebno maštovitom čipkom na čaši. I inače, brazilska piva su poznata po dobroj pjeni, a možda je i to razlog da u Brazilu kad naručite točeno pivo (Chopp) dobijete puno više pjene, nego samog piva. Ako baš ne volite puno pjene, uvijek imate priliku naručiti i pivo bez pjene (sem collar). 

Tijelo ovog piva mi ipak nije bilo baš na razini, osjećaju se lagano cvijetne arome, sa blagim osvježavajućim završetkom. S obzirom na količine koje se proizvode, nije ni čudo da kvaliteta baš nije na izuzetno visokom nivou. Međutim, Brahma svakako spada pod izuzetno pitka piva. 

Alkohol: 5 %

Država: Brazil

Tip piva: pale lager

Moja ocjena: 6,9
pivnica022 @ 08:33 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, kolovoz 3, 2015
U jednom trgovačkom lancu pojavilo se još jedno češko pivo. Iako sam poučen lošim iskustvom s pivama iz tog trgovačkog lanca, nekako sam se nadao da ovo nije još jedno u nizu izrazito loših piva. I iako nije neko super pivo, nije baš ni tako loše poput onih prijašnjih. Argus Maestic je zlatne boje, stabilne i dobre gaziranosti. Malo premršavo, sa blagim okusom kukuruza, te limuna u tragovima.  Pjena dobra, pivo pitko. 

Alkohol: 4,8 %

Država: Češka

Tip piva: pilsner

Moja ocjena: 6,4
pivnica022 @ 11:36 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Ne, ne... Jednostavno ne ide... Nit je sokić nit je pivo. Ima dosta radlera koji se dobri, čak i vrlo dobri, ali ovaj mi nikako ne paše. Ožujsko višnja, po meni veliki promašaj. Al, Bože moj svatko ima svoj ukus. 

Alkohol: 2 %

Država: Hrvatska

Tip piva: radler

Moja ocjena: 4pivnica022 @ 11:10 |Komentiraj | Komentari: 0
Obično kažu da u maloj boci špirit stoji, ali u ovom slučaju je to ipak pivo. I to Favorit Gold koji nam dolazi iz Buzetske pivovare. Pivo zlatne boje, prosječne gaziranosti, ali dosta mršavo. Pjena osrednja, ne baš dugotrajna. Ok, s obzirom na malu ambalažu, može se popiti jedno-dva i to je to. 

Alkohol: 5 %

Država: Hrvatska

Tip piva: lager

Moja ocjena: 5,5pivnica022 @ 11:04 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, srpanj 16, 2015
Znate li koje je pivo najprodavanije pivo na svijetu? Vjerujem da ne znate, pa čak i da nikad niste čuli za to pivo. Naravno, to ne iznenađuje, kad se uzme u obzir da je najprodavanije pivo kineski Snow beer. Ali interesantna činjenica je da se to pivo, iako je broj jedan u svijetu po količini, još uvijek nije probilo na tržište izvan Kine. Zahvaljujući službenom doktoru U-17 nogometne reprezentacije Hrvatske, izravno iz Kine mi je stiglo samo za ovaj moj blog. I naravno, moje nepce.

Vrlo zanimljivo i pitko pivo, svijetlo žuto (što posebno dolazi do izražaja u prozirnoj boci), pomalo prekarbonizirano, sa bijelom lijepom pjenom, koja ipak prebrzo nestaje. Vrlo je ukusno sa laganim cijetnim mirisom, te neizostavnim segmentima okusa riže. 

Hvala Bartolu.

Alkohol: 4 %

Država: Kina

Tip piva: pale lager

Moja ocjena: 7,3pivnica022 @ 09:13 |Komentiraj | Komentari: 0
Premda nosi naziv pale, pouzdano znamo da jedinstveni okus ovog piva ne blijedi lako. Kombinacijom četiri sorte hmelja iz Novog svijeta dobili smo osvježavajuće mirise manga i citrusa karakteristične za ovo pivo punog tijela i ugodne gorčine.

Ovo je citiran tekst sa službene stranice Zmajske pivovare, i definitivno nema smisla išta dopisati osim da svaka riječ u ovom njihovom opisu ima pokriće u kvaliteti ovog piva. Meni osobno, trenutno najbolje hrvatsko pivo. Svaka čast dečkima sa Trešnjevke, uspjeli su!!!

I da, moram opet pohvaliti pizzeriu Viva, na izvrsnom izboru. 

Alkohol: 5,3 %

Država: Hrvatska

Tip piva: pale ale

Moja ocjena: 9
pivnica022 @ 08:27 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 15, 2015
Ugodno iznenađenje u mom gradu je pizzeria Viva, koja osim ugodnog ambijenta, te posebno gostoljubivog gazde Gorana nudi i veliki izbor vrhunskih belgijskih (i inih drugih) piva. Naš domaćin nam je za prvu degustaciju pripremio jedno od najboljih svjetskih piva Trappistes Rochefort 10. 

Trappistes Rochefort 10 se proizvodi unutar zidina samostana, koji su, kao i većina samostana, uglavnom zatvoreni prema javnosti. Proizvodnjom piva usmjerili su se u financiranje samostana, te raznih drugih drugih humanitarnih aktivnosti, te je zbog toga količina piva ograničena. Rochefort 10 je izuzetno aromatično i kompleksno pivo, vrhunske i stabilne pjene, sa prekrasnom čipkom. Unatoč početnoj aromi mjeda, nakon nekoliko trenutaka osjeća se lagani okus smokve. Povremeno se osjeti i lagani okus karamele, a što se tiče karbonizacije, odrađena je vrhunski. 

Ovo je pivo kakvo samo poželiti možete.

Alkohol: 11.3 %

Država: Belgija

Tip piva: quadrupel

Moja ocjena: 9,1
pivnica022 @ 13:45 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Ako želite odlično pivo, kupite Omer! Stvarno dobro pivo, napravljeno za uživanje. Proizvodi se u pivovari Omer Vander Ghinste, u gradu Bellegem u predgrađu Kortijka. Izuzetno pivo, sa lijepom i dugotrajnom pjenom, sa savršenom doziranom aromom banane, jagode, raznih trava. Ugodno osvježavajuće, sa savršeno balansiranim intezitetom. Savršeno doziranom karbonizacijom i za nijasnu preslabim tijelom, ovo pivo je stvoreno za uživanje. U svakom slučaju moja je preporuka da ga obvezno probate!

Alkohol: 8 %

Država: Belgija

Tip piva: belgian strong ale

Moja ocjena: 8,4
pivnica022 @ 13:05 |Komentiraj | Komentari: 0
Češka, Češka, Češka.... Nepresušan izvor novih piva. Za Merlin Černy u službenom opisu stoji da je pravljen od tri vrste kvalitetnog slada, te posebnih vrsta hmelja, a voda dolazi iz dubine šumskog jezera. 

Pivo tamno ljubičaste boje s lijepom bijelom pjenom, slabašne gorčine, te vrlo slabe gaziranosti. Osjeća se lagani okus kave i nekog crvenog voća. Nije loše pivo, ali sam ipak više očekivao od njega. 

Alkohol: 4,7 %

Država: Češka

Tip piva: schwartzbier

Moja ocjena: 7,8
pivnica022 @ 10:38 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, lipanj 15, 2015
Nažalost, fotografija mi nije ispala baš kristalno čista, ali to je prepreka da napišem nekoliko rečenica o još jednom pivo iz Češke. Bertold ležak puni se u pivovari Holba, u gradu Hanušovice. Obično pitko pivo, čisto zlatne boje, bijele skromne pjene, dobre gaziranosti, ali nekako tanko. Može se popiti, iako nije neka vrhunska kvaliteta. 

Alkohol: 5 %

Država: Češka

Tip piva: pilsner

Moja ocjena: 6,6
pivnica022 @ 12:44 |Komentiraj | Komentari: 0

U pravim pivskim državama, poput Belgije, Češke, Njemačke i sličnih, već desetljećima postoji veliki broj malih craft pivovara. Kod nas su takve pivovare počele unatrag zadnjih nekoliko godina. Naravno, razlika u kvaliteti piva između ovih velikih i craft pivovara je ogromna. I to na strani upravo tih malih, craft pivovara. Jedna od takvih nalazi se na otoku Hvaru i proizvodi pivo po imenu Vunetovo. Zahvaljujući mom prijatelju Špecu, na čiju je zamolbu osobno vlasnica pivovare poslala u Šibenik dva odlična piva. 

Vunetovo A'la Americana, pšenicno pivo u stilu American Wheat. Bogata aroma američkih hmeljeva, osvježavajući okus tropskog voća sa sladkom punoćom pšeničnog slada u pozadini. Tek na finišu umjerena gorčina. Specijalni dodatak ovom pivu čine korice hvarskih, gorkih naranči iz vlastitog uzgoja.

Alkohol: 5,2 %

Država: Hrvatska

Tip piva: wheat ale

Moja ocjena: 8,1
pivnica022 @ 12:40 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Prosječno dobar engleski bitter Rocking Rudolph našao se u jednom supermarketu, pa poprilično paprenim cijenama. Naravno, kao i sva piva koja imalo odskaču od svakodnevice, ti trgovački lanci ga neopravdano pokušavaju podavaliti pod neko vrhunsko pivo. Pivo je kao što rekoh, prosječno dobro, sa bijelom ali slabašnom pjenom, osvježavajućeg okusa sa blagim gorkim završetkom. Jantarne je boje, osrednje karbonizacije. Pravi engleski bitter. 

Alkohol: 4,2 %

Država: Engleska

Tip piva: bitter

Moja ocjena: 7,7
pivnica022 @ 12:32 |Komentiraj | Komentari: 0
Prije otvaranje limenke pivo Arboga 10,2 poprilično je obećavalo. Bio sam siguran da sam dobio dobro pivo, da ću se oduševiti jer obožavam jaka piva sa velikom količinom alkohola. Međutim, zadovoljstvo je izuzetno brzo splasnulo. Već na prvi gutljaj bilo mi je jasno, da je ovo pivo ispodprosječno. Loše. Nekako metalan okus, osjeća se i alkohol, vodenasto, ali dobra gorčina. Pjena slabašna, sve u svemu loše pivo. No to ne umanjuje ćinjenicu da sam zahvalan na pivu svom prijatelju Čokiju. 

Alkohol: 10,2 %

Država: Švedska

Tip piva: malt liqour

Moja ocjena: 5,8
pivnica022 @ 11:50 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Prije svega moram se zahvaliti prijatelju Čokiju koji me iznenadio i donio nekoliko švedskih piva. Norrlands Guld pivo duboko zlatne boje, osrednje gorčine, ali dosta tankog tijela. Pjena je mala i kratkotrajna, ukupni dojam je malo iznadprosječan. Inače, proizvodi se u gradu Grangesberg u središnjoj Švedskoj. 

Alkohol: 5,3 %

Država: Švedska

Tip piva: pale lager

Moja ocjena: 7,1
pivnica022 @ 11:47 |Komentiraj | Komentari: 0
Nakon piva iz prethodne recenzije, svako pivo je super. Međutim, ovo pivo ima svoje pokriće i definitivno spada pod vrlo dobra piva. Zipfer Urtyp pivo zlatno žute boje, pomalo slabašne pjene, slatkastog okusa sa blagom aromom trava, međutim sa nekako slabašnim tijelom. karbonizacija je potpuno primjerena. 

Alkohol: 5,4 %

Država: Austrija

Tip piva: pale lager

Moja ocjena: 7,9
pivnica022 @ 09:03 |Komentiraj | Komentari: 0
Ajme majko.... Trebate li detaljniji opis? Čak i da želite, teško bih ga opisao, jer je izuzetno loše. Inače, Van Pur je još jedno industrijsko pivo, naručeno od strane trgovačkih lanaca za balkansko tržište. Moja preporuka: nikad više!!!

Alkohol: 4,7

Država: Poljska

Tip piva: pilsner

Moja ocjena: 2,5
pivnica022 @ 08:56 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Nekad ponos Srbije (poznata njihova krilatica "Svetsko, a naše"), a danas jedno od najlošijih piva koje sam probao. Prije nekih 10-12 godina, kada je MB pivo tek krenulo u proizvodnju, dobio sam ga i ne znam više kako. Pivo je bilo skroz dobro, pitko ugodno. Međutim, kako se vrlo brzo probilo u vrh srbijanskog pivarstva, tako se istom brzinom strmoglavilo prema dnu. Možda se i poklopilo sa kupovinom te pivovare od strane Heinekena. Inače, iz Pivare MB Novi Sad dolazi šest piva (Heineken, Master, Zaječarsko, MB, Pilsd Plus i Amstel), pa se mogu pohvaliti da sam ovu pipvaru apsolvirao. 

Alkohol: 4,5 %

Država: Srbija

Tip piva: pilsner

Moja ocjena: 4
pivnica022 @ 08:44 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Jako dobro pivo opet nam dolazi iz Češke. Obiteljska pivovara proizvodi piva po staroj obiteljskoj recepturi i u tome imaju poprilično uspjeha. Polutamni, crveni Bernard Jantarovy Ležak, pivo odličnog okusa sa blagim osjetom karamele i , savršene gaziranosti, pjena za nijansu veća od očekivanog. 

Alkohol: 4,7 %

Država: Češka

Tip piva: polotmavy

Moja ocjena: 8,3
pivnica022 @ 08:40 |Komentiraj | Komentari: 0
Unatoč brojnim napisima kako je Nikšićko tamno najbolje tamno pivo na Balkanu, ne bih se s time nimalo složio. Pivo je dobro, dakle nije loše. Ali definitivno nije najbolje. Iako jest bogatijeg okusa, pjena je bila skroz u redu, karbonizacija prilagođena, ali opet ponavljam, dobro, ali ne najbolje tamno pivo na Balkanu. 

Alkohol: 6,2 %

Država: Crna Gora

Tip piva: schwarzbeer

Moja ocjena: 7
pivnica022 @ 08:32 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 29, 2015
Definitivno najprodavanije njemačko pivo je bavarsko pivo Oettinger. Ta pivovara, koja se nalazi u malom mjestu Oettingen, u blizini Ingolstadta u svojoj ponudi ima čak 16 vrsta piva. Inače, samo pivo Oettinger Export je osrednje pivo, istina pitko, ali bez neke kvalitete. Dobra pjena, pomalo kukuruzni okus, karbonizacija osrednja. Rekoh, pitko, ali ne baš neke kvalitete.

Alkohol: 5,4 %

Država: Njemačka

Tip piva: helles

Moja ocjena: 6,1
pivnica022 @ 12:04 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » tra 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Brojač posjeta
108339
TagList
Index.hr
Nema zapisa.